Zeeflora en –fauna herstellen, rif voor rif

In 2012 was de Coral Restoration Foundation (CRF) uitgenodigd om een lokale koraal restauratie groep op Bonaire te assisteren in het zuidelijk Caribisch gebied. De Bonaire Eilandsraad verleende een vergunning aan de lokale groep met toestemming om een kweek- en restauratieprogramma te ontwikkelen op het hoofdeiland van Bonaire en het nabijgelegen eiland van Klein bonaire. Ken Nedimyer, CRF Bestuurslid, Denise Nedimyer, en de CRF-staf reisden af naar deze eilanden in Caribisch Nederland in april en begonnen met werk aan het Coral Restoration Foundation Bonaire Project gesponsord door Buddy Dive Resort.

Naast het werk met de lokale Bonaire autoriteiten en duikprofessionals om de specifieke locaties voor de koraal kwekerijen en rif uitzettingen, heeft CRF samen met het Bonaire National Marine Park en Buddy Dive Resort staf vrijwilligers verschillende genetische soorten verzameld, van het Hertshornkoraal (Acropora cervicornis) en het Elandsgeweikoraal (Acropora palmata). Deze specimen zijn gebruikt om de koraalgroei “bomen” te beplanten, in twee koraalkwekerijen. Deze koralen worden gemonitord en onderhouden door de lokale Coral Restoration Foundation Bonaire, ondersteund door Buddy Dive Resort en vormt de basis kweekvoorraad, die iedere zes maanden wordt opgedeeld om een tweede en derde generatie koralen te ontwikkelen van iedere genetische soort. Sinds juni 2013 worden deze nieuwe koraalgeneraties regelmatig getransplanteerd naar nabijgelegen aangetaste riffen, zogenoemde koraal restauratielocaties.

De doelen van CRF in Bonaire zijn het assisteren van de lokale overheid en lokale milieuactivisten bij de instandhouding van de bestaande genetische diversiteit van Hertshoorn- en Elandsgeweikoralen, het oprichten van een kweek- en restauratieprogramma ontworpen om de ondiepe riffen te herstellen, en het samenwerken met de gemeenschap om de stressors op het land te identificeren en te verminderen, zoals onbeheersbare stormwater afvoer en slechte rioolbehandeling praktijken.

De hoofdproductie kwekerij bevindt zich buiten Klein Bonaire, waar de publieke toegang beperkt is en de groeiende koralen zo min mogelijk worden gestoord. Er bevindt zich een andere kwekerij op het hoofdeiland van Bonaire, bij de Buddy’s Reef, noordelijke en zuidelijke kant. Deze kwekerij bomen, geplaatst op een diepte van 6 m/20 ft worden niet alleen gebruikt om koralen te produceren, maar ook om Koraal Restauratie Duikers te trainen. De kwekerij bij Buddy’s Reef is toegankelijk voor duikers vanaf de wal bij het Buddy Dive Resort.

Neem deel aan de Koraal Restauratie diavoorstelling bij Buddy Dive Resort, wordt een Koraal Restauratie Duiker en duik met een streven! U zult leren over alle koraal restauratie technieken, het werken in de kwekerij, het fragmenteren van koralen en het transplanteren naar de restauratielocaties.